Ce este monitorizarea

Învăţarea sistemului “in-ear monitor” începe prin înţelegerea a ce reprezintă monitorizarea şi de ce este necesară. Sistemul de monitorizare se rezumă prin posibilitatea de a auzi (monitor) cum performezi în timp ce cânţi, astfel încât să ştii exact ceea ce tu şi ceilalţi muzicieni faceţi pe scena.
Monitorizarea de scena a început în anii 1960, pe când formaţiile de muzică rock au început să descopere că, dacă toţi cei din grup se pot auzi unul pe celalalt, pot performa mai bine. Acest lucru a fost posibil prin trimiterea unor sunete mixate specific către scenă prin difuzoarele amplasate pe podeaua scenei. Acestea au fost începuturile monitorizării, dar erau zgomotoase, voluminoase iar sunetul era concentrat într-o singură direcţie.
În ziua de astăzi, sistemele in-ear monitor îţi permit să auzi doar ceea ce doreşti fără să afectezi ceea ce alţii aud. Aceste sisteme sunt confortabile, cu o bună amplificare, care/și înlocuiesc cu succes monitoarele de scenă cu monitoarele in-ear.
Avantajele sistemului in-ear monitor față de monitoare de scenă
Monitorizarea convenţională se realizează prin difuzoare mari, montate pe podeaua scenei. Sistemul in-ear monitor oferă o modalitate mai plăcută şi mai precisă de monitorizare.
Calitatea Sunetului
Când porţi monitoare in-ear , te poţi bucura de un mix curat la frecvenţe joase, sunet de înaltă calitate şi mai puţine întreruperi din cauza zgomotului exterior. De asemenea, sunetul receptat de public este mai bun cu monitoarele in-ear deoarece elimină feedbackul, iar de multe ori sunetul puternic nu este captat de microfoanele de pe scenă tocmai din acest motiv.
Mobilitate
Monitoarele de scenă concentrează sunetul într-un singur loc. Cu sisteme in-ear monitor, difuzoarele sunt în urechile ascultătorului, astfel încât vă puteţi mişca liber pe scena și în acelaşi timp sunetul va fi perfect de oriunde.
Portabilitate
Un sistem in- ear încape într-o cutie de dimensiuni reduse şi este foarte uşor de transportat. Monitoarele de scenă, pe lângă faptul că sunt gălăgioase şi de dimensiuni mari, fiind greu de transportat.
Unde pot folosi in-ear monitor?
În general, sistemul in-ear monitor, se poate folosi pentru fiecare aplicaţie unde monitorizarea este necesară: în studio, pe scenă, la repetiţii.
Live pe scenă
Trupele cântă des în locaţii diferite şi beneficiază de abilitatea de a controla mixul lor personal. Mai mult, efortul de transport este redus întrucât nu sunt necesare monitoare de scenă pe podea şi mici amplificatoare.
Studioul de repetiții
Sistemele de monitorizare in-ear transformă cele mai mari camere de repetiţii în spaţii de repetiţii bune. Nu puteți obține doar mai mult în practică dar va reduce de asemenea tensionarea vocala cât şi ţiuitul din urechi.