Mit jelent a monitorozás?

Az "in-ear monitor" rendszer használatának megtanulása azzal kezdődik, hogy meg kell érteni mit jelent a monitorizás és mire használ. A monitorozási rendszer lehetővé teszi Ön számára, hogy hallja hogyan énekel, hogy pontosan tudja, mit csinál Ön és a többi zenész a színpadon.
A színpadi monitorozás az 1960-as években vette kezdetét, mikor a rockzenészek rájöttek, hogy ha mindenki hallja a másikat a csoportból, jobban tudnak zenélni. Ezt úgy tették lehetővé, hogy kevert hangokat irányítottak kimondottan a színpad felé, a színpad padlóján elhelyezett hangszórók által. Így vette kezdetét a monitorozás, viszont zajos volt, terjedelmes és a hang csak egy irányba összpontosult.
Napjainkban, az in-ear monitor rendszerek lehetővé teszik, hogy Ön csak azt hallja, amit akar, és ez ne befolyásolja azt, amit mások hallanak.
Ezek a rendszerek kényelmesek, a hangerősség megfelelő, és sikeresen átvették a színpadi monitorok helyét az in-ear monitor készülékek által.
Az in-ear monitor rendszer előnyei a színpadi monitorokkal szemben
A hagyományos monitorozás hangszórók által történik, amelyek a színpad padlójára vannak elhelyezve. Az in-ear monitor rendszer kellemesebb és pontosabb monitorozást biztosít.
A hang minősége
Az in-ear monitor készülékek használata tiszta keverést biztosít alsó frekvenciákon, jó minőségű hangokat és kevesebb megszakítást a külső zajok miatt. Ugyanakkor, a közönséghez eljutott hang jobb az in-ear ear monitorokkal, mivel kiküszöböli a feedback-et, és sokszor az erős hangokat a színpadi mikrofonok nem fogják be éppen e miatt.
Mobilitás
A színpadi monitorok a hangot egy helyre összpontosítják. Az in-ear monitor készülékek esetén a hangszóró a hallgató fülében van, így szabadon mozoghat a színpadon úgy, hogy a hang bárhonnan tökéletes lesz.
Hordozhatóság
Egyin- ear rendszer elfér egy kisebb dobozban és nagyon könnyen hordózható. A színpadi monitorok, a mellett, hogy zajosak és nagy méretűek, nehezen hordózhatók is.
Hol használható fel az in-ear monitor készülék?
Általában in-ear monitor készüléket bárhol lehet használni, ahol monitorozás szükséges: stúdióban, színpadon, próbákon.
Élő előadás a színpadon
Az együttesek gyakran különböző helyszíneken lépnek fel és így saját maguk tudják irányítani a keverést. Továbbá, könnyen tudják szállítani és nem szükséges a színpadi monitorok és a hangerősítők elhelyezése a színpadon..
A próbastúdió
Az in-ear monitor rendszerek által a legnagyobb próbahelységek is jó próbahelységek lehetnek. Nem csak gyakorlatilag tud többet elérni, de csökken a feszültség és a fülzúgás is.