Technikai specifikációk

Impedancia
Az impedancia az ellenállás áramvezetéskor. Minél nagyobb az impedancia, annál kisebb az áramvezetés. Az impedanciát ohm-ban mérjük, és az Omega (Ω) görög betű jelöli. A bemenetek és a fülhallgatók impedanciája 8 ohm és 600 vagy ennél is több ohm között variál. Az audióforrásnak (fülhallgató kimenete) is van impedanciája. A maximális energia átvitel érdekében (hogy a forrás teljes alkalmazható energiája eljusson a bemenetekhez) az impedanciáknak egyenlőnek kell lenniük. Mégis ez ritkán van így. Mikor az impedanciák eltérőek, áram veszteség áll fenn, vagyis energia veszteség. Az energia veszteséget az alábbi képlet alapján lehet kiszámolni:

sensibilitatea castilor, impedanta , date tehnice
Unde
- RS: a forrás impedanciája (az audiórendszer kimeneti impedanciája a fülhallgatók felé)
- RL: : A terhelés impedanciája (a fülhallgatók vagy a bemenetek impedanciája)

Feltételezzük, hogy over ear fülhallgatókat szeretne használni. Impendaciájuk 110 ohm. Ha azonos impedanciájú forráshoz van csatlakoztatva, a fenti képlet alapján -6.0 dB veszteség áll fenn. Annak ellenére, hogy az energia átvitel maximális, mégis van veszteség. Ezt nevezzük teher veszteségnek és nem kiküszöbölhető. Például, amikor nagyobb impedanciájú forrást használunk, mondjuk 600 ohm-ot, az energia veszteség -8.8 dB. Ez majdnem 3 dB-el kisebb mint az előbbi esetben; -3 dB az energia fele. Mikor kisebb impedanciájú forrást használunk, mondjuk 16 ohm-ot, az energia veszteség -9.5 dB. Ne feledjék, hogy a teher veszteség akkor nő, mikor a forrás impedanciája nagyobb vagy kisebb mint a fülhallgatóké. Általában egy fülhallgató erősítő nagyobb erőt tud biztosítani mint amennyi szükséges, kiküszöbölve ez által az impedancia eltérések hatását.

Érzékenység
Az érzékenység a hatékonyságnak az az értéke, amely által egy fülhallgató átalakítja az elektromos jelet akusztikai jellé.
Az érzékenység megjelöli a bemenet hangintenzitását a forrás adott szintjén. Ezt az értéket decibelben jelöljük a hangnyomásszintnél (Sound Pressure Level) miliwattokként vagy dB SPL/mW.
Bizonyos esetekben jelölhető db/mW-ban is és egy 1 mW-os bemeneti jelre alapul. 1mW egy Watt egy ezred része, vagyis 0.001 Watt.
Az in-ear monitorok érzékenysége általában 80-125 dB SPL/mW.

Az in-ear monitorok frekvenciaválasza
Felmerül a kérdés, hogy miért állítja annyi ember azt, hogy a perszonalizált in-ear monitor készülékek nagyon megbizhatóak, és mégsem haladják meg a 20kHz-et a frekvenciaválasz szempontjából.

A válasz erre az alábbi:

Annak ellenére, hogy az emberek hallása 20 Hz és 20000 Hz között terjed, a felnőttek többsége nem hall (legalábbis nehézségek nélkül) 16 KhZ fölött, főleg a 20 év fölöttiek. Viszont ne aggasszák a felső frekvenciák / a 16 kHz fölötti részletek, mivel a 5 kHz és 16 kHz közötti hangok "magasként" hallszanak, és a részletek többsége megtalálható az alsó sávokon is.

Talán hallotta, hogy az emberek nem hallanak 20 kHz fölötti hangokat, az ultrahangokat érzékelik (és az ultrahangok által kiváltott harmonikus disztorziókat) és ez pozitívan hat a hang minőségére (*az erre vonatkozó tanulmányok ellentmondásosak, de feltételezhetjük, hogy e következtetés helyes).

Ugyanakkor, mivel a CD zene, lossy és lossless rendszerben nem haladja meg a 20 kHz-et felvételkor és kódoláskor, arra következtethetünk, hogy nagy része a zenének, amit hallgatunk napjainkban nem tartalmaz jelentős hangokat 20 kHz fölött, melyeket vissza lehet adni füllhallgatók vagy perszonalizált in-ear monitor készülékek (CIEM) által. Amennyiben 20 kHz fölötti hangokat tartalmazó felvételt szeretne hallgatni az analóg felvételekhez (LP) kell visszatérnie vagy SACD-hoz folyamódni, viszont ne feledje, hogy szüksége van olyan berendezésre, amely visszaadja e hangokat.

Az in-ear monitor készülékek és egészsége
A perszonalizált in-ear monitor készülékekről sokszor tévesen azt feltételezik, hogy veszélyeztetik az egészségét, halláskárosodást és fülfertőzést okoznak.Valójában, in-ear monitor készülékek nagyon biztonságosak, ha megfelelően használják őket.

Elsősorban, meg kell értenie, hogy a hangos zene idővel károsíthatja a hallását, a használt fülhallgatók (hangszórók) típusától függetlenül. A perszonalizált in-ear monitor készülékek használatának előnye, hogy halkan, nagy hangerő nélkül is ki lehet küszöbölni a külső zajt.

És ne gondolja, hogy a perszonalizált in-ear monitor készülékek károsítják a hallást azért mert közelebb vannak a dobhártyához.

  Referenciák:

  • Dean MS, Martin FN, 2000. Insert earphone depth and the occlusion effect. American Journal of Audiology 9: 131-4.
  • Federman J, Picou E, 2009. Music and hearing protection: A call to action. Perspectives on Audiology 5(1): 3-9.
  • Federman J, Ricketts T, 2008. Preferred and minimum acceptable listening levels for musicians while using floor and in-ear monitors. J Speech Lang Hear Res. 51(1):147-59.
  • Fligor BJ, 2007. Hearing loss and iPods:What happens when you turn them to 11? The Hearing Journal 60(10): 10-6.
  • Fligor BJ, 2009. Risk for noise-Induced hearing loss from use of portable media players: A summary of evidence through 2008. Perspectives on Audiology 5(1): 10-20.
  • Oliviera R, Babcock M, Venem M, Hoeker G, Parish B, Vasant K. 2005. The dynamic ear canal and its implications. Hearing Review: 12(2): 18-19,82.
  • Palmer CV, 2009. Affecting life-long habits of school-age musicians. Perspectives on Audiology 5(1): 21-7.
  • Pirzanski C, 2001. Earmolds: Are soft materials superior?. The Hearing Journal 54(7): 36-42.
  • Pirzanski C, Berge B. 2003. An ear impression technique that works. Hearing Review.10(4):18-20,80.
  • Pirzanski C, Berge B, 2005. Ear canal dynamics: Facts versus perception. The Hearing Journal 58(10): 50-8.